SuperSpetters Zwemlesmethode

 

SuperSpetters Logo

Bij WZV kunnen kinderen leren zwemmen met ‘SuperSpetters’, de nieuwste zwemlesmethode van de KNZB. Tijdens de zwemles staan plezier en veiligheid voorop, waardoor de kinderen ervaren hoe leuk zwemmen is. We vinden het belangrijk dat kinderen het hele traject tot en met het C-niveau doorlopen en zwemvaardig zijn. SuperSpetters biedt dit in 1 pakket, de kinderen sluiten de lessen af met het KNZB-diploma.

De kinderen kunnen in hun eigen SuperSpetters zwemboek de ervaringen van de zwemlessen van Sanne en Sem volgen. De zwemlesmethode is ook erg toegankelijk voor ouders en biedt hen in combinatie met het zwemboek houvast, zodat zij weten hoe ver hun kind is.

Kinderen vanaf 5 jaar krijgen in kleine groepjes zwemles van gediplomeerde lesgevers welke in het bezit zijn van een VOG (Verklaring omtrent Gedrag). De kinderen krijgen 2 keer per week 30 minuten les.

In de eerste fase van de zwemles raken kinderen gewend aan het water. Na deze fase staan de borstcrawl en de rugcrawl centraal. Dit zijn voor veel kinderen natuurlijke zwemslagen die daardoor makkelijker aan te leren zijn. Later in het traject leren de kinderen de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. Verschillende survivalelementen, bijvoorbeeld de HELP-houding, hurksprong en draailengte as worden al in een vroege fase aangeleerd. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar dat ze zich ook kunnen redden in het water tijdens onverwachte situaties.

Tijdens de zwemles maken kinderen gebruik van een badmuts, zwembril en zoomers (kleine flippers). Hierdoor leren de kinderen sneller zwemmen, en uit onderzoek blijkt dat kinderen het zwemmen ook erg leuk vinden. De zoomers zorgen voor goede krachtige crawlbenen. De zwembril wordt alleen gebruikt bij oefeningen waarbij de zwemslagen worden aangeleerd of verbeterd. Alle vaardigheden waarbij onderwater oriƫntatie en survival centraal staan worden zonder zwembril uitgevoerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van drijfmiddels waardoor kinderen goed ervaren wat het water met hen doet. De materialen worden besteld door de vereniging en hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Aan het einde van de zwemlessen krijgen de kinderen een KNZB Zwemdiploma. Dit diploma betekent dat het kind zwemveilig is. Het diploma staat gelijk aan het behalen van zwemdiploma C in het Nationaal Zwem-ABC.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Femke van Schaik – van der Geer, +316-25590744 of via de mail femke@wzvwaalwijk.nl

Als de kinderen zover zijn dat ze vrij in het groot bad kunnen zwemmen, nemen we een zelfredzaamheidstoets af. Dit wordt afgenomen op de afzwemdagen.

Eisen zelfredzaamheidstoets:

  • met kleding (korte broek, T-shirt en waterschoenen):
    • met sprong te water gaan (keuze uit voet- of kopsprong).
    • 25 meter verplaatsen met slag naar keuze met een halve draai om de lengteas, 15 seconde in de helphouding, over een mat klimmen en onder een voorwerp door zwemmen.
    • zelfstandig uit het water klimmen zonder gebruik te maken van de trap.
  • in badkleding:
    • onafgebroken 50 meter verplaatsen met maximaal 2 zwemslagen naar keuze.
    • 5 seconden drijven in buikligging.
    • 5 seconden drijven in rugligging.
    • 30 seconden watertrappelen met gebruik van armen en/of benen.

Wij als lesgevers, zorgen ervoor dat de kinderen al meer conditie hebben en alle vaardigheden kunnen, zodra ze voor de zelfredzaamheidstoets afzwemmen.